یک نهاد سازمان ملل ابراز نگرانی کرده که احتمال دارد برای بدست آوردن اعترافهای مظنونان به "مسمومیت دانش آموزان دختر" در افغانستان، شکنجه استفاده شده باشد.
واحد حقوق بشر دفتر سازمان ملل در کابل گفته است در مورد این اتهامات دولت افغانستان که طالبان دانش آموزان مکاتب را مسموم کرده اند، تردید دارد.
جیمز رادهور، مسئول واحد حقوق بشر دفتر سازمان ملل در کابل به خبرگزاری فرانسه گفت که هیچ مدرکی در مورد موجودیت مواد سمی در مکاتب که گفته میشود دختران دانش آموز در آنها مسموم شده اند، در دست نیست.
مقامات دولت افغانستان تا کنون از مسموم شدن صدها دانش آموز دختر در چندین ولایت این کشور خبر داده اند.
اخیرا حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان نیز گفت که "دشمنان مردم افغانستان" با استفاده از نوعی "گاز" به مسموم کردن دختران می پردازند.
چند روز پیش تلویزیون ملی افغانستان "اعترافهای" مظنونان را پخش کرد که به اتهام دست داشتن در سمپاشی در یک مکتب دخترانه در ولایت تخار بازداشت شده بودند.
در میان این مظنونان دو دختر دانش آموز نیز بود.
در این اعترافهای ویدئویی متهمان میگویند: طالبان به آنها پول پرداخته و آنها به کمک طالبان، چند شیشه مواد سمی را به تخار منتقل و این مواد را در محیط مکتب 'بی بی هاجره' پاشیدند.
"احتمال استفاده از شکنجه برای بدست آوردن اعتراف"
مسئول واحد حقوق بشر یوناما میگوید نگرانی وجود دارد که شاید مظنونان بازداشت شده در ارتباط به حوادث "مسمومیت دانش آموزان" تحت شکنجه اقرار کرده باشند.
"نشر رسانهای اعترافات مظنونان تخار به شمول اعترافات دو دانش آموز دختر، در تناقض با حق دسترسی به محاکمه عادلانه افراد قرار دارد و اصل برائت ذمه متهمان را زیر سئوال میبرد."
آقای رادهور، گفت "سازمان ملل از هیچ مدرک در مورد اثبات این ادعا که در مکاتب مورد بحث، مواد سمی استفاده شده باشد، آگاهی ندارد."
او گفت "یوناما در گذشته نیز نگرانی خود را در مورد استفاده از شکنجه برای کسب اعتراف از مظنونان به فعالیتهای تروریستی در شماری از ادارات امنیت ملی افغانستان از جمله ولایت تخار، ابراز کرده است."
جیمز رادهور گفت "نشر رسانهای اعترافهای مظنونان تخار به شمول اعترافهای دو دانش آموز دختر، بسیار نگران کننده است. این موضوع در تناقض با حق دسترسی به محاکمه عادلانه افراد قرار دارد و اصل برائت ذمه متهمان را زیر سئوال میبرد."
اما صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله/کشور افغانستان شکنجه مظنونان را رد کرد.
او گفت " این کاملا نادرست است، هیچ کسی شکنجه نشده است. این افراد با اسناد دستگیر شده اند و خودشان اعتراف کرده اند. در تخار و سرپل از قرص سمی و مواد سمی پخش شونده استفاده شده بود."
در پی بازداشت افراد متهم به دست داشتن در مسمومیت دختران، لطف الله مشعل، سخنگوی اداره امنیت ملی اعلام کرده بود که گروه طالبان مسئول سمپاشی مکتبهای دخترانه هستند.
اما طالبان گفتند که در این کار دست ندارند.